لمینت دندان

فهرست مطالب
لمینت دندان

سراميک های دندانی دارای بیس سیلیکا هستند که ذرات کریستالی به آنها اضافه شده است. ذرات کریستالی نقش ماتریکس را دارند که باعث استحکام سرامیک دندان میشوند، مثل کامپوزیت که دارای بیس رزینی و ماتریکس فیلر می باشد.

سرامیکهای دندانپزشکی که برای لامینت دندانی از آنها استفاده می شود دو نوع هستند:

نوع اول: گلاس سرامیک یا سرامیکهای فلدسپاتیک
نوع دوم: گلاس سرامیک تقویت شده با کریستال مثل ایمکس

دسته اول یا فلدسپاتیک اینها نسل اول سرامیک ها هستند استحکام پایین دارند و شکننده هستند ولی زیباترین  سرامیک دندانی هستند. روکشهای pfm و لامینتهای اولیه از این نوع سرامیکها ساخته می شوند.

استحکام خمشی این سرامیکها ۶۰ تا ۹۰ مگا پاسکال است، این میزان از استحکام پایین است. ترکیب این سرامیک ها از فلدسپات,کوارتز , سیلیکا و کمی میکا تشکیل شده است. برای ساخت لامینت دندانی از این نوع سرامیکها نیاز به مهارت بالایی می باشد، با حداقل ضخامت میتوان زیباترین لامینت دندانی را با این سرامیکها ساخت و بعد از باند به دندان هم از استحکام بالایی برخوردارند، به صورت پودر و مایع  و روی گچ رفرکتوری کار می شوند.

گروه دوم سیلیکا بیسهای تقویت شده با کریستال مثل لوسایت  هستند، مثل لیتیم دی سیلیکات اینها هم مثل گروه اول سرامیک ها، دارای بیس سیلیکا یا شیشه هستن، پس قابلیت اچ و باند دارند، ترانسلوسنی و زیبایی دارند، از طرفی بخاطر تقویت با کریستال ها استحکام مناسبی هم دارند. لیتیوم دی سلیکاتها خود شامل سه زیرگروه هستند:

نوع تقویت شده با لیتیم دی سیلیکات امروزه به فرم IPS Emax به بازار آمده که خیلی خوب و عالیه و کاربردش زیاده، اندازه کریستالها کوچک شده و در عوض مقدارش بیشتر شده، تا حدود 70% خصوصیات مکانیکی اش بهتر شده، استحکام خمشی 400 _ 360 mpa اینها هم زیبا، هم محکم، هم به شکل پودر و مایع هستن و هم بلاک های پرس و کدکم دارند تقریبا برای همه کار مناسبند.

کاربرد این سرامیکها در لامینیت، اینله، آنله، روکش فول سرام و حتی گاهی بریج قدامی می باشد. اینهارو میشه فول کانتور ساخت یعنی یه تکه، که استحکام خوبی دارند و هم روش لایرینگ ، یعنی با روش کات بک  و پودر فلدسپاتیک .

تعریف لامینت سرامیکی

پرسلن لامینت دندانی یا لمینت دندان پوسته نازکی از جنس چینی است که روی سطح بیرونی دندانهای جلو (غالبا) باند (چسبانده) میشود و ضخامت آن 5 /تا 7/میلیمتر است.

لامینیت دندانی بسیار زیبا و قابل اعتماد است ولی  اجرای طرح درمان ان بسیار حساس می باشد. شرط زیبا و با دوام بودن لامینیت دندانی تشخیص صحیح ، اجرای دقیق طرح درمان با تکیه بر دانش و تجربه تخصصی دندانپزشکی و زیبایی شناسی می باشد.

موارد کاربرد لامینیت دندانی

بطور کلی لامینیت دندانی به منظور بهبود رنگ و فرم دندان و همچنین بهبود طرح لبخند استفاده میشود. کاربردها شامل:

  1. در دندان یا دندانهای تغییر رنگ یافته (سفیدکردن دندان)
  2. بستن فضاهای بین دندانی
  3. تغییر طول و عرض دندانها با توجه به طراحی لبخند
  4. درمان شکستگی های دندانی و پوسیدگی های دندانی
  5. اصلاح شکل و فرم دندان و یا دندانهای نامرتب (جایگزین ارتودنسی)

ویژگی های لامینیت دندانی کدام است ؟

لامینیت دندانی پوسته نازکی است. اینکه چرا به آسانی نمی شکند، حساسیت تکنیکی لامینیت دندانی ناشی از همین نازک بودن ،تشخیص صحیح و اجرای دقیق مراحل در مطب و لابراتوار است .بسترسازی برای این پوسته نازک و چسباندن آن به دندان بسیار حساس و مهم است .

استحکام لامینیت دندانی وابسته به نوع اتصال و بستر آن که مینای دندان است میباشد.

مزایای پرسلن لامینیت ونیر (لامینیت دندان)

  • رنگ:کنترل بهتر رنگ و ظاهر طبیعی همراه با ثبات رنگها
  • تطابق بهتر:تطابق لامینتهای سرامیکی چون در لابراتوار ساخته می شوند بهتر است
  • قدرت باند و اتصال بهتر: اتصال ونیرهای سرامیکی به مینای دندان بسیار قوی است، با پیشرفت سیستمهای  ادهزیو یا چسبنده اتصال این ونیرها به عاج هم خیلی خوب شده است.
  • سازگاری به محیط دهان به ویژه لثه: به دلیل اینکه سطح پرسلن بسیار صیقل و گلیز شده است و باعث تجمع پلاک نمی شود در مقایسه با دیگر سیستمها بهداشتی تر است

مقاومت نسبت به تغییر رنگ

  • مقاوم نسبت به سایش
  • حداقل تراش دندان در مقایسه با سایر روشها
  • توانایی پوشش تفییر رنگ دندان
  • مقاوم نسبت به مواد شیمیایی
  • عدم محدودیت در شکل و فرم مورد نیاز

موارد عدم تجویز لامینیت دندانی (پرسلن لامینیت ونیر)

لامینیت دندانی در بعضی اشخاص و در دندانهایی با شرایط خاص نباید استفاده شود. مثلا اشخاصی که رابطه فک بالا و پایین در آنها نرمال نیست. دوم افرادی که دارای عادت های پارافانکشنال مثل دندان قروچه دارند. سوم افرادیکه بهداشت دهان را رعایت نمی کنند و دارای پوسیدگی های وسیع دندانی هستند.

لامینت دندانی روی کدام دندان نباید گذاشت.

در دندانهایی که بیشتر نسج دندان پوسیده یا ترمیم شده است و نیاز به تقویت دارد . دوم دندانی که دارای مینای کافی وجود ندارد. سوم دندانهای خیلی کوچک و یا خارج از قوس. چهارم  لامینیت دندانی روی دندان تکی کار مناسبی نیست و بهتر است در موارد تکی با ونیر کامپوزیتی درمان شود. پنجم دندانی که نسبت به دندان مقابل تحت اعمال نیروی شدید است.

مقایسه پرسلن لمینیت دندانی (لامینیت دندانی) با سایر روش های درمانی جایگزین .

لامینیت دندانی در مقایسه با بعضی از روشهای درمانی یک روش محافظه کارانه است و در مقایسه با بعضی دیگر روشهای درمانی روشی غیر محافظه کارانه یا تهاجمی است چون در  اغلب موارد نیاز به تراش سطح خارجی دندان می باشد.

انواع درمانهای جایگزین لامینیت دندانی :

  1. سفید کردن دندان (بلیچ)
  2. میکرو ابریشن
  3. ارتودنسی
  4. کانتورینگ
  5. کامپوزیت ونیر
  6. روکش کامل

درمانهایی مثل بلیچینگ ، میکرو ابریشن ، ارتودنسی ،کانتورینگ و کامپوزیت ونیر محافظه کارانه تر از لامینیت دندانی هستند. تنها روکش کامل دندان است که تمام سطوح دندان تراش داده میشود و این تراش در مقایسه با لامینیت بسیار غیر محافظه کارانه  است به عبارتی در لامینیت دندانی بین 0/3 درصد تا 30% از نسج دندان برداشته میشود در حالیکه در یک روکش کامل بین 63 تا 76 درصد از نسج سالم یک دندان ممکن است برداشته شود که این وابسته به موقعیت ، شکل ،رنگ دندان و انتظار بیمار از زیبائی میباشد.

ملاحظات و حساسیتهای تکنیکی در تشخیص و اجرای درمان لمینیت های دندانی .

الف:انتخاب نوع سرامیک
-سرامیک های معمولی (پرسلن فلدسپاتیک)

شامل انواع مختلفی از سرامیکها است که دارای خواص نوری متفاوتی هستند بهترین رنگ را با این نوع سرامیک با استفاده از روش لایه لایه میتوان ایجاد کرد.

ب: سیستم لیتیوم دی سلیکات که قبلا به آن ایمکس هم می گفتند نسبت به سیستم های قبلی دارای استحکام بیشتری است و خواص نوری آن هم شبیه دندان است.
-نکته مهم این است که لامینیت خیلی بهتر است که روی مینای دندان باشد و دندانپزشک در حین تراش بایستی به این نکته مهم توجه داشته باشد چرا که هیچ باندی به استحکام باند پرسلن با مینا نیست.

میزان تراش برای لامینیت 0/5 تا 0/7 میلیمتر است البته در مواردی خاص دندانپزشک با رضایت بیمار ممکن است تصمیم به تراش بیشتر دندان بگیرد مثل پوسیدگی, رنگ زیر لامینیت دندان ،چرخش بیش از حد دندان و ردیف نبودن…
در غیر اینصورت هیچ نیازی به تراش بیشتر نیست و الزاما تراش بایستی در محدوده مینا باشد.

طول عمر لامینیت بطور متوسط بالای 15 سال است البته در صورتیکه همه ملاحظات مربوط به تشخیص،تراش ،باند و لابراتوار در نظر گرفته شود.
شکست لامینیت 45 درصد ناشی از شکست پرسلن و 28 درصد ترک،10 درصد پریدگی و 10 درصد دباندینگ (جداشدن لامینیت دندانی)می باشد

عوامل تکنیکی که در موفقیت لامینیت ونیر موثر است شامل مهارت و تخصص دندانپزشک، باند مناسب روی مینا و روشهای لابراتواری دقیق و همچنین انتخاب پرسلن مناسب میباشد.

ایجاد لبخند زیبا با استفاده از لامینیت های تمام سرامیک جدید

(لیتیوم دی سلیکات ) و کامپوزیت ونیر.

لامینت ونیرهای سرامیکی  که اخیرا محبوبیتی پیدا کرده اند قبلا هم وجود داشتند ولی در برابر ضربه مقاوم نبودند، اما با سیستم لیتیوم دی سیلیکات  که قبلا ایمکس هم گفته می شد تقریبا تمام مشکلات قبلی حل شده است و میتوان لامینیت دندانی زیبا و مقاوم روی دندان قرار داد کامپوزیت ونیرها هم قابل مقایسه با لامینت دندان هستند البته این دو دارای مزایا و معایبی نسبت به هم هستند

با بررسی دقیق در ترکیب کلی صورت و اجزای مرتبط با آن میتوان با تغیير در شکل ،فرم و اندازه دندان ها  و همچنین تغيير در موقعیت و فرم لثه ، لبخند  متناسب با صورت ،جنس و شخصيت فرد  را طراحی و اجرا کرد

شکستن لامینت دندانی و امکان ترمیم ان.

در صورت شکستن لامینت ایا امکان ترمیم هست?
یکی از مشکلات لامینت دندانی این است که امکان ترمیم ان با کامپوزیت یا خود سرامیک  ضعیف است.
برای لامینت دندانی چه مقدار تراش دندان لازم است?و روشهای تراش چگونه است

شرح موارد کاربرد لامینت  دندانی

کامپوزیت کنیم یا لامینت?

یک سوال رایج بین مراجعه کنندگان برای دریافت خدمات دندانپزشکی زیبایی اینه که کامپوزیت ونیر کنیک یا لامینت، یکم: ونیر یا لامینت یک اصطلاح عامه, که میتونه شامل هردو باشد یعنی ونیر میتونه کامپوزیت باشد یا سرامیک و همینطور لامینت هم میتونه کامپوزیت باشد و هم سرامیک
اینکه باکامپوزیت دندان تراشیده نمی شود ولی با سرامیکها دندان تراشیده نمی شود دلیلی بر انتخاب کامپوزیت نیست ,به دلیل اینکه وقتی دندان یا دندانهایی کامپوزیت ونبر می شوند امکان برداشتن و باز گشت به حالت اول امکان پذیر نیست,دوم اینکه ونیر سرامیکی دوام بیشتری دارد و زیباتر است,به اضافه اینکه وقتی طرح درمان شامل تعداد بیش از دو دندتن باشد بسیار بهتر است که ونیر
سرامیکی انتخاب اول باشد.

دندان یا دندانهایی که درمان ریشه شده اند بهتر است ونیر شوند یا روکش کامل?
معمولا دندانی که درمان  ریشه شده است ضعیف و شکننده است,و غالبا نیاز به پست داخل کانال ریشه دارند و لذا درمان روکس کامل انتخاب اول است.
 درمان دندانهایی که به شدت تغییر رنگ داشته اند یا مراجعه کننده متفاضی تغییر زیاد رنگ دندان خودش هست ونیر کامپوزیت یا ونیر سرامیک یا روکش کامل است?
در صورتیکه انتظار بیمار از تغییر طرح لبخند  و همینطور تغییر رنگ دندانش زیاد باشد حتما نیاز به تراش بیشتر است,و خیلی بهتراست که درمانهای لامینت انتخاب اول باشد مگر اینکه نسج دندان ضعیف باشد و الزاما روکش کامل انتخاب اول میشود

لمینت دندان بسیار زیبا و قابل اعتماد ولی اجرای طرح درمان آن بسیار حساس می باشد.

لمینت دندان چیست؟

پرسلن لامینیت دندان یا لمینت دندان پوسته نازکی از جنس چینی است که روی سطح بیرونی دندانهای جلو (غالبا) باند (چسبانده) می شود و ضخامت آن 5 /تا 6 /میلیمتر است.

شرط زیبا و با دوام بودن لمینت دندان تشخیص صحیح ، اجرا دقیق طرح درمان با تکیه بر دانش و تجربه تخصصی دندانپزشکی و زیبایی شناسی می باشد.

دندان نوشته

موارد کاربرد لمینت دندان

بطور کلی لمینت دندان به منظور بهبود رنگ و فرم دندان و همچنین بهبود طرح لبخند استفاده میشود.

afbe نوشته
1 نوشته
case1 نوشته

کاربردهای لمینت دندان شامل

دندان یا دندانهای تغییر رنگ یافته (سفیدکردن دندان)

بستن فضاهای بین دندانی

تغییر طول و عرض دندانها با توجه به طراحی لبخند

درمان شکستگی ها و پوسیدگی های دندانی

اصلاح شکل و فرم دندان و یا دندانهای نامرتب ( جایگزین ارتودنسی )

ویژگی های لمینت دندان کدام است ؟

لمینت دندان پوسته نازکی است پس چرا به آسانی نمی شکند!

حساسیت تکنیکی لامینیت دندانی ناشی از همین نازک بودن ، تشخیص صحیح و اجرای دقیق مراحل در مطب و لابراتوار است. بسترسازی برای این پوسته نازک و چسباندن آن به دندان بسیار مهم است.

استحکام لامینیت دندانی وابسته به نوع اتصال و بستر آن که مینای دندان است میباشد.

مزایای پرسلن لامینیت ونیر ( لمینت دندان )

ثبات رنگ و رنگ طبیعی

سازگاری با نسوج اطراف

اتصال محکم به دندان (مینا)

مقاوم نسبت به سایش

حداقل تراش دندان در مقایسه با سایر روشها

توانایی پوشش تفییر رنگ دندان

مقاوم نسبت به مواد شیمیایی

عدم محدودیت در شکل و فرم مورد نیاز

موارد عدم تجویز لمینت دندان (پرسلن لامینیت ونیر)

لمینت دندان در بعضی اشخاص و در دندانهایی با شرایط خاص نباید استفاده شود. مثلا اشخاصی که رابطه فک بالا و پایین در آنها نرمال نیست.

دوم افرادی که دارای عادت های پارافانکشنال مثل دندان قروچه دارند. سوم افرادیکه بهداشت دهان را رعایت نمی کنند و دارای پوسیدگی های وسیع دندانی هستند.

اما در مورد دندانها : مواردی که بیشتر نسج دندان پوسیده یا ترمیم شده است و نیاز به تقویت دارد ، دوم دندانی که دارای مینای کافی نیست.

سوم دندانهای خیلی کوچک و یا خارج از قوس

چهارم لمینت دندان روی دندان تکی کار مناسبی نیست و بهتر است با ونیر کامپوزیتی درمان شود.

پنجم دندانی که نسبت به دندان مقابل تحت اعمال نیروی شدید است.

مقایسه پرسلن لمینت دندان (لامینیت دندانی) با سایر روش های درمانی جایگزین

لامینیت دندان در مقایسه با بعضی از روشهای درمانی یک روش محافظه کارانه است و در مقایسه با بعضی دیگر روشهای درمانی روشی غیر محافظه کارانه یا تهاجمی است چون در اغلب موارد نیاز به تراش سطح خارجی دندان می باشد.

انواع درمانهای جایگزین لامینیت دندانی

1- سفید کردن دندان (بلیچ)

2- میکرو ابریشن

3- ارتودنسی

4- کانتورینگ

5- کامپوزیت ونیر

6- روکش کامل

درمانهایی مثل بلیچینگ ، میکرو ابریشن ، ارتودنسی ، کانتورینگ و کامپوزیت ونیر محافظه کارانه تر از لامینیت دندانی هستند. تنها روکش کامل که تمام سطوح دندان تراش داده میشود و این تراش در مقایسه با لامینیت بسیار بیشتر است.

به عبارتی در لامینیت دندان بین 0/3 درصد تا 30% از نسج دندان برداشته میشود در حالیکه در یک روکش کامل بین 63 تا 76 درصد از نسج سالم یک دندان ممکن است برداشته شود که این وابسته به موقعیت ، شکل ، رنگ دندان و انتظار بیمار از زیبائی میباشد.

ملاحظات و حساسیتهای تکنیکی در تشخیص و اجرای درمان لمینت دندان

  1. انتخاب نوع سرامیک
  2. سرامیک های معمولی (پرسلن فلدسپاتیک)
  3. شامل انواع مختلفی از سرامیکها است که دارای خواص نوری متفاوتی هستند بهترین رنگ را با این نوع سرامیک با استفاده از روش لایه لایه میتوان ایجاد کرد.
  4. دوم سیستم لیتیوم دی سلیکات که قبلا به آن ایمکس هم می گفتند نسبت به سیستم های قبلی دارای استحکام بیشتری است و خواص نوری آن هم شبیه دندان است.
  5. نکته مهم این است که لامینیت روی مینای دندان باشد و دندانپزشک در حین تراش بایستی به این نکته مهم توجه داشته باشد چرا که هیچ باندی به استحکام باند پرسلن با مینا نیست.
  6. میزان تراش برای لامینیت 0/5 تا 0/7 میلیمتر است البته در مواردی خاص دندانپزشک با رضایت بیمار ممکن است تصمیم به تراش بیشتر دندان بگیرد مثل پوسیدگی رنگ زیر لمینت دندان ، چرخش ببش از حد دندان و ردیف نبودن در غیر اینصورت هیچ نیازی به تراش بیشتر نیست و الزاما تراش بایستی در محدوده مینا باشد.
  7. طول عمر لمینت دندان بطور متوسط بالای 15 سال است البته در صورتیکه همه ملاحظات مربوط به تشخیص ، تراش ، باند و لابراتوار در نظر گرفته شود.
  8. شکست لامینیت 45 درصد ناشی از شکست پرسلن و 28 درصد ترک ، 10 درصد پریدگی و 10 درصد دباندینگ (جدا شدن لامینیت دندانی) می باشد
  9. عوامل تکنیکی که در موفقیت لمینت دندان موثر است شامل مهارت و تخصص دندانپزشک ، باند مناسب روی مینا و روشهای لابراتواری دقیق و همچنین انتخاب پرسلن مناسب میباشد.